Organisatie opstellingen

Een organisatie is- net als een familie- een systeem. Echter tot een familiesysteem behoor je altijd, ook als er geen contact is tussen familieleden. Binnen een organisatie neem je als persoon tijdelijk deel aan het systeem. Zelfs binnen familiebedrijven en bedrijven waar mensen hun hele werkzame leven lang in dienst zijn. Binnen een organisatie spreek je van de plekken en niet van de personen die deze plekken innemen. De geschiedenis van de organisatie, de plek waar de organisatie gehuisvest is, de verschillende functies, de personen die deze functies of plekken bekleden en de reden van bestaan van het bedrijf, brengen een dynamiek teweeg die soms aan verandering toe is of niet (meer) succesvol is. Bijvoorbeeld omdat de werksfeer onprettig is, er verlies wordt gemaakt, de kwaliteit van het werk achteruit gaat of als er (algehele) onvrede heerst. En wanneer dit aan de hand is, wordt vaak de controle behoefte groter wat niet altijd de gehoopte verbetering met zich mee brengt. Veel speelt zich op onbewust niveau af, dus wat er precies aan de hand is kunnen we niet altijd vanuit de ratio weten. Totdat er een organisatie opstelling gedaan wordt. Een organisatieopstelling geeft op een diepere laag inzicht in de dynamieken, plekken en patronen die er spelen. Met die inzichten kunnen er gezonde keuzes gemaakt worden wat ten goede komt aan de  organisatie.


Voor wie?

Voor alle organisaties, klein en groot, of organisatieonderdelen die inzicht willen krijgen in de dynamiek van de organisatie. Organisaties kunnen op deze manier betere keuzes maken voor nu en voor in de toekomst. En organisatieonderdelen kunnen zien wat de cirkel van invloed is waarbinnen keuzes gemaakt kunnen worden.

Een Deep Democracy proces na een opstelling

Een opstelling geeft altijd informatie en inzichten. Anders dan na een familieopstelling, waar vooral rust de opstelling verder haar werkt doet, kunnen er direct na een organisatieopstelling besluiten genomen worden. Deep Democracy is daar bij uitstek een goede methode voor. De wijsheid en de potentie van alle deelnemers speelt een belangrijke rol bij de besluitvorming. Anders gezegd: de stem van de minderheid wordt toegevoegd aan een meerderheidsbesluit. Dit creëert direct draagvlak en een enorme betrokkenheid. Tevens biedt Deep Democracy een veilige bedding om spannende gesprekken te voeren. Bijvoorbeeld wanneer er conflicterende ideeën zijn of als er spanning is in het team of de groep. Het proces wordt 100% neutraal begeleid en de stappen zijn overzichtelijk en geven een goede houvast aan betrokkenen. Er zijn duidelijke procesafspraken en spelregels, waardoor de spanning om het gesprek te voeren- wat doorgaans niet gevoerd wordt uit angst om de relatie te schaden- afneemt. Ironisch genoeg brengt het niet uitspreken van gedachten en meningen vaak een grotere verwijdering teweeg dan wanneer we ons wel uitspreken.

Het combineren van beide methoden is voor veel organisaties een gouden combinatie.


Contact

Interesse of vragen over een organisatieopstelling of over een combinatie van een opstelling en een Deep Democracy proces? Neem vrijblijvend contact met mij op voor maatwerk met betrekking tot je vraag!

'Een organisatieopstelling en Deep Democracy;

een gouden combinatie!'

Share by: